Allt för dig som är intresserad av bowls.

Short Mat Bowls – regler vid sällskapsspel

 

 

Spelets mål: Att ditt lag skall ha fler klot närmare ”jacken”(målkulan) än motståndarlaget. Varje klot som är närmare ger 1 poäng.

Spelordning:

Laget väljer en Skip som går över till målsidan för att leda laget och stoppa/ta bort ogiltiga klot. Övriga i laget spelar i ordningsföljd som ”etta”, ”tvåa” och ”trea”. Med vartannat klot mellan lagen (samma som i curling). Lottning avgör vem som startar.

Lagens ”ettor” spelar sina klot innan tvåorna tar över. När bara Skip återstår skiftas sida med övriga spelare. Vid utspel skall minst en fot vara helt på startmattan den andra helt innanför servlinjerna. Kom ihåg att vända klotet rätt alltid sidan med den runda klisteretiketten in mot banan.

Kloten:

Klot som nuddar mittblocket, inte helt passerat boets linje, stannar med någon del i diket eller som vidrört golvet är ogiltiga och skall stoppas och placeras utanför fendern.

Klot som nuddar ”jacken” under utspel kallas touchers och dessa är med i spelet även om de stannar i diket.

 

”Jacken”:

”Jacken ” kan flyttas under spelet och skall ligga kvar där den stannar även i diket. Om ”jacken ” däremot knackas av banan får motståndarlaget 2 poäng samt att omgången spelas om i samma turordning. Lag som vunnit en omgång startar annars alltid nästkommande omgång. ”Jacken” placeras någonstans på jacklinjen av Skip i laget som skall spela först.

 

Matchen:

En match pågar normal mellan 6 till 14 omgångar(ends). Varje spelar har mellan 2-4 klot beroende på hur många som spelar i laget.

 

Här är en skiss på mattan. mattans totala längd är 13,75 meter lång och 1,83 meter bred. Boet med linjer är likadant på båda sidor och linjer fungerar vartannat slag som utslagsdel eller målsida där jacken placeras.

En exempeltext. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig. Klicka på "X-knappen" för att ta bort.