Allt för dig som är intresserad av bowls.

Vår historia och hur vi kom i kontakt med bowls

 

En vacker höstdag när vi bodde på Costa del Sol i Spanien blev vi inviterade att spela "Lawn bowling" med en engelsk bekant vi träffat. Vi hade ingen aning vad det var vi skulle till. När vi kom till till Mijas Lawn Bowls Club (se bilden till höger) så fattade vi inget. Men vi såg många människor alla med engelskt ursprung och vitklädda gå omkring på grön heltäckningsmatta ca.45 x 45 meter. Vi hajade ingenting!

Men när vi provat på att rulla dessa klot en stund (som till en början svängde åt olika håll) så började vi greppa situationen.

Några månader senare deltog vi i tävlingar och blev fullvärdiga medlemmar i denna mycket mycket engelska värld. De första svenskarna att bli medlemmar i en bowls club på solkusten blev vi. Vi spelade och tävlade mycket under våra tre nästkommande år som vi bodde i solen.

När vi sedan flyttade hem till Sverige saknade vi sporten och tävlingarna mycket. Vi letade efter möjligheter att kunna få spela i Sverige. Av en händelse råkade vi träffa på Charlottenlunds Parkförenings ordförande som blev mycket hjälpsam och sa att de hade en lämplig lokal vi skulle kunna få spela i. Av en händelse hade vi också nästan samtidigt hittat en variant på det vi spelat i Spanien som hette Short Mat Bowls.

Dessa bamor som är 1,83 meter x 13,75 meter skulle passa perfekt i "vår lokal".

Men för att få förståelse och pröva på denna variant fick vi ta flyget till Skottland där vi var speciellt inbjudna till att bevista de brittiska Ömästerskapen (Isles Championships) i staden Dumfries. De presenterade oss som kungar och de lät oss prova på spelet.

För andra gången i vårt liv blev vi helsålda på sporten Bowls denna gång short mat bowls.

Några månader senare bevistade vi VM som gick av stapeln i Norfolk, England.

I mars 2010 kommer Sverige att spela sitt andra Världsmästerskap i Short mat bowls och av en händelse kommer denna tävling att ske i Dumfries, Skottland där allt började för fyra år sedan. Vem vet kanske Sverige har någon/några spelare som får kliva upp på prispallen. Det var fantastikt att få återvända till Dumfries men nu ser vi fram mot VM i Nordirland 2012.....

Så är du intresserad av att starta denna sport på din hemort.....skicka ett mail så kanske vi kan hjälpa till.

 

Denna bild visar hur Mijas Bowls Club ser ut hösten 2009. Det vackra Mijasberget blir en fantastisk fond.

Läs mer om denna klubb på www.mijasbowls.org